anta

Zodiak

Hoewel astrologie in christelijke kringen afgewezen wordt, speelt het een belangrijke rol in een zinvolle interpretatie van de Apocalypse. Als je daar moeite mee hebt, lees dan eerst even {526|deze toelichting}.

Voor een goed begrip van de sterrenbeelden die de aarde omgeven en hun positie ten opzichte van onze planeet, is het goed om even stap voor stap de plek en bewegingen van alle hemellichamen te schetsen. Ten eerste draait de aarde om de zon.

Zon en aarde De aarde draait om de zon (niet op schaal)

Ons hele zonnestelsel (zon, aarde, maan, planeten) bevindt zich in een sterrenstelsel dat we de ‘melkweg’ zijn gaan noemen. Dat sterrenstelsel is er één van vele miljarden die zich in het universum bevinden.

Aarde en melkweg De aarde bevindt zich in een van de armen van de melkweg. We kunnen onze eigen melkweg niet van bovenaf fotograferen; dit is een foto van een 'tweeling'-sterrenstelsel.

Als we vanaf de aarde om ons heen kijken, zien we in alle richtingen vele sterren.

De sterrenhemel vanaf de aarde De bolvormige sterrenhemel is hier in een plat vlak geprojecteerd. Bovenaan is de noordpool, de lijn over het midden is de evenaar.

Al sinds de vroege menselijke beschaving worden aan deze sterrenhemel patronen toegekend. Door denkbeeldige lijnen aan de willekeurige stippen toe te voegen ontstaan sterrenbeelden.

Sterrenbeelden aan de hemel Wie zijn verbeelding de vrije loop laat, kan in de willekeur van de sterrenhemel vele figuren herkennen.

Een deel van die sterrenbeelden hebben een bijzondere betekenis. Gezien vanuit de aarde ‘beweegt’ de zon in de loop van een jaar langs de sterrenhemel. Elke ochtend dat de zon opkomt, is de sterrenhemel een klein stukje verschoven. Doordat de rotatie-as waar de aarde een beetje schuin staat, is de zon beurtelings ten noorden en ten zuiden van de evenaar te zien.

De zodiac in de sterrenhemel De sterrenbeelden die zichtbaar zijn achter het (ogenschijnlijke) pad dat de zon aflegt, maken deel uit van de dierenriem (zodiac).

Navigatie