anta

De Adelaar en de Schorpioen

De hemelboog is verdeeld in twaalf gelijke delen van elk dertig graden, die (ongeveer) overeenkomen met het verstrijken van de dagen (één graad per dag). Deze twaalf delen worden herkend aan de twaalf tekens van de dierenriem. De perioden van dertig dagen worden opnieuw verdeeld in stukken van tien dagen (decanaten). Deze decanaten worden weer benoemd met sterrenbeelden die ongeveer gelijktijdig opkomen (boven de horizon verschijnen) met de dierenriemtekens.

De zodiac in de sterrenhemel De sterrenbeelden die zichtbaar zijn achter het (ogenschijnlijke) pad dat de zon aflegt, maken deel uit van de dierenriem (zodiac).

Nu maakt het voor manier waarop de hemel eruit ziet nogal uit waar je staat op aarde. De sterrenhemel ziet er in Noord-Europa heel anders uit dan op de evenaar. Door dit verschil zijn er meerdere opvattingen ontstaan over welke sterrenbeelden gelijktijdig rijzen met de dierenriemtekens. Hieronder tonen we twee klassieke indelingen, één van Ptolemaeus (Grieks) en één uit Egypte (Hermes).

De sterrenbeelden van de decanaten (paranatellons) volgens Ptolemaeus

De sterrenbeelden van de decanaten (paranatellons) volgens Hermes

Het sterrenbeeld van de Arend

De termen ‘arend’ en ‘adelaar’ worden door elkaar gebruikt omdat het synoniemen zijn. Volgens Johannes is de Adelaar een passende vervanger voor het dierenriemteken van de Schorpioen. Hij kiest voor een vervanger om twee redenen. Ten eerste gebruikt hij elders in de tekst de schorpioen als metafoor voor demonische krachten; nu voorkomt hij verwarring. Ten tweede is de schorpioen door zijn aard mogelijk niet zo’n geschikte ambassadeur van een van de belangrijkste goddelijke krachten; met de adelaar geeft hij het wezen iets meer klasse.

Merk op dat de Griekse tekst van de Apocalypse Aeto geeft, en dat die term in het Grieks ook gebruikt wordt voor het Sterrenbeeld .

De sterrenhemel vanuit Patmos Gezien vanuit Patmos (en een stuk ten noorden en ten zuiden daarvan) komt de Adelaar gelijk op met de Schorpioen.

Navigatie